De beslissing om te verhuizen kan een mooie kans zijn om een nieuw hoofdstuk in je leven te beginnen. Echter, het is ook een proces dat veel planning en organisatie vereist om te verhuizen met zo min mogelijk stress. Van administratieve taken tot verlof van werk opnemen, elk aspect van de verhuizing vraagt om aandacht. Regelmatig krijg ik de vraag: “Ik ga verhuizen, wat moet ik regelen?” In dit artikel deel ik praktische tips en adviezen om het verhuizen zo stressvrij mogelijk te laten verlopen.
Budgettering regelen
Verhuizen kan duur zijn, dus het is verstandig om een budget op te stellen. Houd rekening met kosten zoals de huur van een verhuiswagen, eventuele opslagkosten, en de aanschaf van verhuisbenodigdheden. Vergeet niet om ook een buffer in te bouwen voor onvoorziene uitgaven. Daarnaast kan het nuttig zijn om te kijken of je in aanmerking komt voor verhuiskostenvergoeding, bijvoorbeeld via je werkgever als je vanwege je werk moet verhuizen.
Administratieve zaken
Adreswijziging en registratie
Wanneer je gaat verhuizen, moet je je nieuwe adres tijdig doorgeven aan verschillende instanties. Niet alleen de gemeente moet op de hoogte worden gebracht, maar ook je bank, verzekeringsmaatschappijen en andere belangrijke organisaties.
- Gemeente: je moet je nieuwe adres binnen vier weken voor of uiterlijk vijf dagen na de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Dit kun je vaak eenvoudig online doen.
- Bank en verzekeringen: pas je gegevens aan via hun websites of apps.
- Vrienden, familie en werkgever: vergeet niet om ook je persoonlijke netwerk op de hoogte te brengen van je nieuwe adres.
Daarnaast is het ook belangrijk om je adreswijziging door te geven aan abonnementen en lidmaatschappen, zoals tijdschriften, kranten en sportverenigingen. Dit voorkomt dat je belangrijke post mist.
Verzekeringen aanpassen
Het aanpassen van je verzekeringen is een belangrijke stap in het verhuisproces. Vergeet niet dat je nieuwe woning invloed kan hebben op je verzekeringspremies. Denk hierbij aan:
- Inboedelverzekering: zorg ervoor dat de verzekerde waarde overeenkomt met je nieuwe situatie.
- Opstalverzekering: controleer of deze nodig is bij je nieuwe woning.
- Aansprakelijkheidsverzekering: controleer of je dekking nog steeds voldoende is na de verhuizing.
- Autoverzekering: als je bijvoorbeeld verhuist naar een gebied met meer verkeer of een hogere criminaliteitsgraad, kan dit invloed hebben op je premie.
Verhuischecklist
Bekijk onze verhuischecklist voor een volledig overzicht van alle personen en instanties waaraan je een adreswijziging kunt doorgeven.
Bekijk de checklistNutsvoorzieningen en abonnementen
Nutsvoorzieningen overzetten
Het is belangrijk om je nutsvoorzieningen over te zetten naar je nieuwe woning indien je niet verhuisd naar een huurwoning waar dit al geregeld is. Dit omvat elektriciteit, gas en water. Je kunt meestal online een overstap regelen bij je huidige leveranciers, zoals verhuizen doorgeven bij Waternet. Het kan ook voordelig zijn om prijzen te vergelijken en eventueel over te stappen naar een andere leverancier.
- Verhuizen Waternet: via de website van Waternet kun je eenvoudig doorgeven dat je gaat verhuizen. Zorg ervoor dat je dit tijdig regelt, zodat je niet zonder water komt te zitten.
- Vergelijk energieleveranciers: gebruik vergelijkingssites om te zien welke leverancier de beste deal biedt voor je nieuwe woning.
Let er ook op dat je de meterstanden van je oude en nieuwe woning noteert op de dag van de verhuizing. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat je alleen betaalt voor wat je daadwerkelijk verbruikt hebt.
Internet en televisie
Net als bij de nutsvoorzieningen, moet je ook je internet- en televisieabonnementen overzetten. Controleer of je huidige provider diensten levert op je nieuwe adres of dat je na je verhuizing je telecomdiensten bij een andere provider moet regelen. Ik adviseer om bij je telecomprovider altijd te checken of er een glasvezellijnverbinding is. Deze internetlijn staat bekend om de hogere snelheid en minder storingen.
- Controleer beschikbaarheid: niet alle providers zijn in elke regio beschikbaar. Controleer dus tijdig of je huidige abonnement kan worden voortgezet.
- Nieuwe aanbiedingen: verhuizen kan een goede gelegenheid zijn om te profiteren van aanbiedingen voor nieuwe klanten.
Vergeet ook niet om eventuele abonnementen op streamingdiensten te controleren, aangezien sommige diensten locatie gebonden zijn en je instellingen mogelijk moet aanpassen na je verhuizing.
Verhuizen wat moet ik regelen: medische voorzieningen
Nieuwe huisarts en tandarts
Verhuizen betekent vaak dat je moet regelen dat je bij nieuwe medische zorgverleners, terecht kunt. Denk aan huisarts en tandarts.
- Inschrijving nieuwe huisarts: zoek een huisarts in je nieuwe buurt en schrijf je zo snel mogelijk in. Momenteel zijn er vaak lange wachtrijen bij huisartsen. Wacht hier dus niet te lang mee. Je kunt vaak online recensies lezen om de juiste keuze te maken.

- Overdracht medisch dossier: zorg ervoor dat je je medisch dossier laat overdragen van je oude naar je nieuwe huisarts.
- Controleer op specialisaties: als je specifieke tandheelkundige behoeften hebt, zoals orthodontie of parodontologie, zorg ervoor dat de tandarts in je nieuwe buurt deze diensten aanbiedt.
- Verzekeringsdekking controleren: controleer of de tandartspraktijk samenwerkt met je zorgverzekering en of de behandelingen onder je dekking vallen.
Naast een huisarts en tandarts kan het ook nodig zijn om andere zorgverleners te zoeken, zoals een fysiotherapeut, apotheek of specialist. Zorg ervoor dat je deze tijdig benadert, zodat je altijd toegang hebt tot de zorg die je nodig hebt.
Verhuizen wat moet ik regelen: kinderen en huisdieren
Scholen en kinderopvang
Bij een verhuizing moeten niet alleen praktische zaken geregeld worden, maar ook je gezin moet zich aanpassen aan een nieuwe omgeving. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen die van school veranderen.
- Onderzoek naar scholen: doe onderzoek naar scholen in je nieuwe omgeving en maak een shortlist van potentiële opties. Let hierbij op schoolprestaties en specialisaties die aansluiten bij de behoeften van je kind.
- Inschrijving nieuwe school: zorg dat je de inschrijving op de nieuwe school / kinderopvang ruim van tevoren regelt.
- Voorbereiding kinderen: praat met je kinderen over de verhuizing en bezoek de nieuwe school / kinderopvang om hen op hun gemak te stellen.
Tip: overweeg om je kinderen te betrekken bij de verhuizing door hen te laten helpen met inpakken of hun nieuwe kamer in te richten. Dit kan helpen om hen meer op hun gemak te stellen in hun nieuwe omgeving.
Huisdieren
Een verhuizing met huisdieren vereist extra zorg en aandacht. Dieren kunnen namelijk stress ervaren door alle veranderingen van het verhuizen.
- Zorg voor een veilige plek: zorg dat je huisdieren een veilige plek hebben tijdens de verhuizing, bijvoorbeeld bij vrienden of in een pension.
- Nieuwe routine instellen: probeer zo snel mogelijk een nieuwe dagelijkse routine voor je huisdieren te creëren. Verhuizen geeft altijd stress, maar dit helpt hen om zich sneller aan te passen aan hun nieuwe omgeving.
Houd ook rekening met eventuele gezondheidsvoorschriften voor huisdieren in je nieuwe gemeente, zoals verplichte inentingen of registratie. Vergeet niet om je dierenarts op de hoogte te brengen van je verhuizing en te regelen dat eventuele medische dossiers worden overgedragen.
Emotionele en sociale aspecten
Een verhuizing kan ook emotioneel een grote stap zijn, vooral als je naar een nieuwe stad of zelfs een nieuw land verhuist. Het kan helpen om alvast contact te zoeken met nieuwe buren of je aan te sluiten bij lokale verenigingen en clubs. Dit maakt het makkelijker om je sociale netwerk opnieuw op te bouwen en je snel thuis te voelen in je nieuwe omgeving.
Pak tenslotte de tijd om afscheid te nemen van je oude omgeving en de mensen daar. Regel voor je verhuizing bijvoorbeeld een afscheidsfeestje of breng nog een bezoek aan je favoriete plekken in de buurt. Dit kan helpen om het hoofdstuk op een positieve manier af te sluiten en ruimte te maken voor nieuwe ervaringen.
Verhuizen wat moet ik regelen: tot slot
Wij hopen met dit artikel de vraag “ik ga verhuizen, wat moet ik regelen?” zo goed mogelijk te hebben beantwoord zodat jij zonder stress kunt verhuizen. Na de verhuizing is het belangrijk om even de tijd te nemen om alles op orde te brengen en te evalueren. Controleer of alle administratieve zaken goed zijn verlopen en maak een lijst van dingen die nog geregeld moeten worden.
Het is belangrijk om gestructureerd te werk te gaan en hulp in te schakelen waar nodig. Zo wordt je verhuizing een succes en kun je met een gerust hart aan je nieuwe avontuur beginnen. Raadpleeg onze uitgebreide Verhuischecklist voor een volledige voorbereiding van A tot Z.
Relevante artikelen:
